2013. augusztus 3., szombat

Együtt járni

Ha "együtt járunk", akkor szükséges bevezetnünk "a Nap le ne menjen a ti haragotokon" elvet (Eféz. 4:26).
Mivel szorosabb a kapcsolat, jobban érintkezünk a másik gyengébb tulajdonságaival is. Tehát ha lehet, legkésőbb a nap végén fontos törekedni elrendezni, ha esetleg valami nem esett jól a másik féltől.

Fontos ennek módjára is figyelni! Az olyan megfogalmazásmódot, hogy "ezt és ezt nem jól tetted" kerülni kell. Helyette úgy kell megfogalmazni, hogy "ez és ez nem esett jól".
Tehát nem "te üzenetet" küldeni a másik felé, hanem "én üzenetet". A "te üzenet" a másikat támadja, és nagy valószínűséggel az alapreakció védekezés lesz rá, így nem biztos, hogy jó hatása lenne. (Ez nagyon fontos az ilyen dolgok megfogalmazásakor!)

Lehet, hogy az ember nem is tudná megfogalmazni igazán, miért esett rosszul neki valami, vagy pontosan mi is esett rosszul. Néha időbe telik kiértékelni a dolgokat. De ezeket sem szabad eltemetni, hanem szükséges megbeszélni és elrendezni, hogy az a vékony szeretetfonál megmaradjon.

Nagyon fontos a "hinta idő", vagyis az együtt töltött idő, amikor nyugalomban, egymásra figyelve lehet beszélgetni. (Mint amikor odakint a kertben a hintaágyon egymást átkarolva, ringatózva beszélgetünk.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése